Kezdőknek

7 alapvető tény a táplálék kiegészítőkről

2018.08.02 14:24

7 alapvető tény a táplálék kiegészítőkről

Néhány alapvető információ, hogy miért fontosak és mikor szükségesek a lényegesebb testépítő táplálékkiegészítők.

Amikor végre folyamatosan sportolni kezdesz, először kimondottan a személyes igényeidre és céljaidra optimalizált edzésterv kialakítására koncentrálj. A fontossági sorrendben közvetlenül emellett áll, hogy fordíts kiemelt figyelmet a tested táplálására a megfelelő tápanyagok mindennapos bevitelével – így az intenzív edzéseidet folyamatosan csúcsminőségű fehérjékkel, szénhidrátokkal és jó zsírokkal támogathatod, hogy fokozd a regenerációt és az izomfejlődést.

Ha ez a két összetevő már tökéletesen a helyén van, akkor jöhetnek a kiegészítő finomítások, amelyek biztosítják a végső, rendkívüli sikerhez vezető utat. Azonban az ugyanolyan fontos, hogy milyen termék használatát részesítitek előnyben, és hogyan/mikor fogyasztjátok. Illetve ennek tudatában vessünk egy gyors pillantást a „miértekre” is néhány rendelkezésünkre álló hatékony táplálékkiegészítő esetében.

MULTIVITAMIN/ÁSVÁNYI ANYAG (MAGAS ANTIOXIDÁNS TARTALOMMAL)

Miért: 
A multivitaminokra azért van szükség, mert a testünknek biztosítani kell az összes mikrotápanyagot, amelyeket – mint azt mindannyian tudhatjuk – az elkészítési módszereink károsító hatása (hevítés) és az általunk fogyasztott ételek vitatható vitamin és ásványi anyag tartalmának csökkenése miatt kell pótolnunk. Az intenzív edzések, a mindennapos stressz és a környezeti tényezők rengeteg káros szabad gyököt termelnek, ami miatt kimondottan a magas antioxidáns tartalmú termékeket célszerű keresni, vagy az alap multivitaminunkat komplex antioxidáns készítménnyel  (pl. Nutrend Antioxidant Strong) kiegészíteni.

Mikor: Étkezéssel, lehetőleg reggelivel és ebéddel.

CREATINE/BETA-ALANINE KOMPLEX

Miért: 
Az említett két tápkieg kombinált használata a kutatások szerint bizonyítottan teljesítményfokozó hatást eredményezett, mivel két különböző fiziológiai irányból működnek, de egymás hatását szinergikusan fokozni képesek. A Creatine fokozza az izomsejtek creatine-phosphate szintjét, ami a fokozott ATP szintézis révén növeli a rövidtávú, impulzusszerű erőkifejtés képességét. Továbbá a kreatin sejtvolumenizáló (az izomsejtek térfogatának közvetlen növelése) hatása az izomsejteket egy sokkal anabolikusabb, tehát izomépítő állapotba hozza. A Beta-Alanine (különösen histidinnel kombinálva) növeli az izomzat karnozin szintjét, amely bizonyítottan drámai mértékben képes megnövelni a kitartást, késlelteti a neuromaszkuláris fáradtság tüneteit és növeli az anabolikus küszöböt az izom savasodásának semlegesítésével.

Mikor: 2-3 gramm creatine és Beta-Alanine edzés előtt és közvetlenül edzés után. Pihenőnapokon elég egy adag reggel.

L-LEUCINE

Miért: 
Egyre több és több kutatás mutatja ki azt a tényt, hogy az L-Leucine a leginkább anabolikus és antikatabolikus (az izomsejtek lebomlását csökkentő) hatású elágazó láncú aminosav, egyben fokozza az energiaraktárak kapacitását. A leucine az inzulintól függetlenül is nagymértékben fokozza a fehérjeszintézist, továbbá rendkívül erős zsírégető tulajdonságot mutatott a megnövekedett UCP3 szétkapcsoló fehérje kibocsátása miatt.

Mikor: 3-5 grammot L-Leucine edzés előtt és közvetlenül edzés után. Szükség esetén edzés közben is fogyasztható.

L-GLUTAMINE

Miért: 
A glutamine fokozza a növekedési hormon kibocsátást, növeli a nitrogénvisszatartási képességet, antikatabolikus hatású (csökkenti az izomsejtek bomlását) és rendkívül erős lökést ad az immunrendszernek (talán ez a legfontosabb hatás mindközül).

Mikor: 5-10 gramm 30 perccel az edzés előtt és közvetlenül edzés után, illetve lefekvés előtt.

ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK

Miért: 
Az esszenciális zsírsavak rendkívül fontos általános egészségmegóvó hatásuk és a hormonoptimalizáló hatásuk miatt. Nélkülözhetetlenek a zsírégetéshez, a hangulatunkat szabályzó hormonok egyensúlyához, az inzulinérzékenységhez, a bőrhöz és hajhoz, illetve számtalan fontos funkcióhoz.

Mikor: A pontos beviteli mennyiség nagyban függ a testmérettől és a céloktól, de általánosságban elmondható, hogy összességében a napi zsírbevitel felének kell lennie, lehetőleg szétosztva a napi összes étkezés során.

ZSÍRÉGETŐK/STIMULÁNSOK

Miért: 
Okosan használva (nem túladagolva és/vagy nem túl gyakorta használva) ezeket a stimulánsokat - mint pl. a koffein, yohimbe, synephrine, guarana és egyéb nagyszerű gyors energizálók -, például rosszkedv, vagy kimerültség esetén újra helyre tudja rázni a lendületünket. Továbbá a thermogenezis (azaz a hő alapú energiatermelés) fokozásával fokozhatjuk a zsírégetés hatékonyságát.

Mikor: Mindig figyelmesen el kell olvasni a terméktájékoztatót, mert a legtöbb esetben az általános protokoll szerint egy adag reggel és 30 perccel edzés előtt fogyasztandó. Sosem ajánlott lefekvés előtt bevenni.  

NITROGÉN OXID (NO2) FOKOZÓK

Miért: 
Ezek a hatóanyagok – mint pl. arginine, citrulline, beaine és agmatine – értágító hatásuknak köszönhetően képesek egyfajta „izompumpa” hatást eredményezni. A „bepumpált”, avagy „bedurrant” izom nem csupán félelmetesnek látszik, de a megnövekedett vérbőség az izomsejtekbe jóval nagyobb mennyiségű mikro- és makrotápanyagot képes szállítani, így fokozzák az anabolikus –azaz izomépítő – folyamatok aktivitását.

Mikor: Az NO (Nitrogén Oxid) fokozók általában éhgyomorra, 30-45 perccel edzés előtt bevéve működnek a legjobban.

simplepay_hu_v2