haladóknak

6 módszer az edzés utáni étkezések felturbózására

2018.08.02 15:06

6 módszer az edzés utáni étkezések felturbózására

Most tippeket adunk, hogyan használhatod ki legjobban az edzés utáni időszakot.

TÖLTŐDJ FEL

Azt tudjuk, hogy közvetlenül edzés után nagyon fontos a tápanyagbevitel. Ilyenkor a test szivacsként szívja magába a tápanyagokat, hogy regenerálja az izomszöveteket. De mégis miből és mennyit érdemes fogyasztani az edzés után? Elég a whey protein, vagy szénhidrát is kell mellé?

Íme, hat tipp, hogy a legtöbbet hozhasd ki az edzés utáni időszakból.

FOGYASSZ PROTEINT ÉS SZÉNHIDRÁTOT IS

Megoszlanak a vélemények arról, hogy csak proteint szabad-e fogyasztani az edzések után. Nem ideális, ha kizárólag csak fehérjét viszel be. A protein és a szénhidrát ötvözése felgyorsítja az edzés utáni regenerációt. A szénhidrát a glükogén szint helyreállítása miatt is fontos, illetve segíti az aminosavak áramlását az izomsejtekbe. Továbbá a szénhidrát anabolikusabb a fehérjénél, így ha egyesíted a két tápanyagot, akkor nagy lökést adhatsz a testednek a regenerációban, és az izom építésében.

VEGYÉL BE BCAA AMINOSAVAT

Elágazó láncú aminosavat fogyasztani edzés után a legfontosabb dolgok közé tartozik. A BCAA három fő aminosavat tartalmaz: leucint, izoleucint és valint. Ezek az anyagok különböző jeleket küldenek a testünknek, melyek hatására elindul az izmok regenerálásának folyamata. Az utolsó sorozat után azonnal vegyél be 5-10 gramm BCAA-t, ez segít, hogy jobban fejlődj.

ÓVATOSAN A ZSÍRRAL

Shake ivásával az edzés után az a célunk, hogy segítsük a tápanyagok lehető leggyorsabb áramlását az izomsejtekbe, ezáltal támogatva az izmok regenerálódását és növekedését. A zsír nagyon lassan szívódik fel. Kilenc kalóriát tartalmaz grammonként, ezért majdnem kétszer annyi időbe telik lebontani, mint a fehérjét és a szénhidrátot. Bármelyik étkezés, ami zsírt tartalmaz, lassabban szívódik fel a szervezetben. Ezért kell 10 gramm alatt tartani a zsír mennyiségét minden edzés utáni étkezésnél, így biztosíthatjuk, hogy a tápanyagok a lehető leggyorsabban kifejthessék kedvező hatásaikat.

100 GRAMM SZÉNHIDRÁT A FELSŐ HATÁR

Száz fölött minden egyes gramm csak pocsékolás. Nagyon vékony határvonal van a nem elég és a túl sok között. Testünk igényli a tápanyagokat edzés után, de csak bizonyos mennyiséget képes megfelelően hasznosítani, tehát a mértéktelen zabálás eszedbe se jusson. Könnyen elkezdhetsz zsírosodni, ha túl sok kalóriát fogyasztasz edzés után. Azoknak, akik zsírtól szeretnének megszabadulni, a napi szénhidrát bevitel 25-30 százalékát ajánlott az edzés után elfogyasztani. Azoknak, akiknek a tömegnövelés a céljuk, 50-100 gramm szénhidrát bevitele ajánlott az edzés után.

100-200 GRAMM ALA ÉS C-VITAMIN

Az alfa-liponsav és a C-vitamin igen erőteljes antioxidánsok, melyek képesek a szabadgyökök káros hatásai ellen harcolni. A szabadgyökök akkor jönnek létre a testben, amikor az bizonyos mértékű igénybevételnek van kitéve, például intenzív edzésnek. Súlyzós edzés után tejsav termelődik és oxidatív stressz állapot alakul ki a sejtekben. Az ALA és a C-vitamin segítenek a testnek kezelni ezt a helyzetet. Mivel az alfa-liponsav antioxidáns, ezért a sejtek glükóz felvételét is támogatja.

HIDRATÁLJ

Súlyzózás közben nem csak az izomsejtek károsodnak, hanem elektrolitokat és testfolyadékot is veszítünk. Testünk 60 százaléka, míg az izomsejtek 80 százaléka víz. Ha ennek akár az 1 százalékát is elveszítjük, az komoly erő és teljesítménycsökkenést okozhat. Rendkívül fontos tehát, hogy megfelelően hidratálj, ezáltal pótold az edzés által okozott veszteséget.

simplepay_hu_v2